Wat is een lumbago?
Lumbago of lumbalgie betekent letterlijk pijn in de lende of de onderrug (Latijn lumbus (lende) en Grieks algos (pijn)). In Vlaanderen spreekt men van spit of verschot in de rug. Deze vorm van lage rugpijn kenmerkt zich door uitstralingspijn naar de billen, de dijen en de benen. De pijn zal nooit verder stralen tot onder de knie. Meestal gaat een lumbago gepaard met rugstijfheid.
De term lumbago is uitgebreid en wordt gebruikt om hardnekkige spierpijnen onderaan in de rug te omschrijven. Deze pijnen belemmeren zowel de houding als de beweging. De aandoening is meestal goedaardig. Een acute lumbago (minder dan 8 weken) geneest meestal spontaan en zal zelden overgaan naar een chronische lumbago.
OORZAKEN VAN LUMBAGO
De voornaamste oorzaak is facetarthropathie (= aandoening en pijn in het facetgewricht van de wervel, dit zijn de achterste en kleinste gewrichtjes die ervoor zorgen dat de wervels op elkaar ‘steunen’). Bij lumbalgie zijn deze gewrichtjes verschoven (subluxatie). Ze veroorzaken hierdoor pijn en verhoogde spierspanning. De spierpijn is het gevolg van hele kleine spierscheurtjes. Er kunnen meerdere oorzaken aan de basis liggen. Een verkeerde houding of een bruuske beweging zijn veel voorkomend. De spieren raken geblesseerd of overbelast.
Spierkrampen, spierpijn en spier-/gewrichtsstijfheid zijn onaangename gevolgen. Toch zijn er ook psychosociale factoren – zoals angst, stress, depressie en burn-out – die door het veroorzaken van verhoogde spierspanning, deze lage rugpijn in de hand kunnen werken.
Eveneens is er een relatie tussen lumbago en zwakke buik- en rugspieren. Lage rugpijn is vaak ook het gevolg van osteoporose, reuma en scoliose (of scheefgroei rug).
KLACHTEN VAN LUMBAGO
De klachten beginnen meestal spontaan. De patiënt klaagt over een hevige plots opgekomen pijn, onder in de rug en rondom het bekken. De pijn verergert tijdens het buigen, het tillen en langdurig zitten. Rechtop staan doet minder pijn en door te wandelen verminderen de klachten. In een ergere graad kan de pijn uitstralen naar de billen en de benen. De patiënt neemt daardoor een andere houding aan omdat hij bij hevige pijn de rug scheef trekt (dit om de rug te ontlasten).
DIAGNOSE VAN LUMBAGO
Lumbago kan acuut en chronisch voorkomen. Bij een acute lumbago merkt de arts het typerend symptoom op van een plots opkomende scherpe en stekende pijn. De patiënt voelt een band rondom zijn bekken en ervaart deze als pijnlijk en stram. Blijven deze klachten langer dan 8 weken aanhouden, dan spreekt de arts over een chronische lumbago.
BEHANDELING VAN LUMBAGO
Bij acute lage rugpijn kunnen pijnstillers helpen. Blijven bewegen binnen de pijngrenzen is de boodschap. Hou de rug goed warm en vermijd alvast de eerste dagen hef- en tilwerk. Lumbago geneest meestal spontaan binnen enkele dagen.
Om niet te hervallen, is het belangrijk om de buik- en rugspieren te trainen en deze te versterken. Uw huisarts of kinesitherapeut kan u ook advies geven omtrent houding, beweging en het uitoefenen van dagelijkse activiteiten.
Indien de pijn langer dan 8 weken aanhoudt, kan de behandelende arts opteren om een radiografie of RX te nemen van de lage rug of het bekken. Een onderzoek met een scanner is meestal overbodig. Onderzoek door een specialist kan een ischias of hernia onder andere uitsluiten.
PROGNOSE
In België schat het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) dat de voorbije 10 jaar 25% van de patiënten tussen 18 en 75 jaar een huisarts bezochten omwille van lage rugklachten en een lumbagoprobleem. 12% van deze patiëntenpopulatie onderbreekt hierdoor de loopbaan. Dit is slechts tijdelijk.
Lumbago komt vaak voor bij jongere mensen die een job hebben met zware fysieke inspanningen.
Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn
Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.