Wat is de behandeling van Lumbago?

Lumbago komt voor op alle leeftijden. Acht op de tien mensen krijgen minstens één keer in hun leven te maken met deze vorm van lage rugpijn. Meestal geneest het spontaan in enkele dagen of weken. Deze aandoening is grotendeels goedaardig. Belangrijk bij lumbago is te herkennen vanwaar de pijn komt. Dit is niet zo gemakkelijk, omdat slechts 25% van de mensen met lumbago een specifieke oorzaak kent. Dit kan gaan over osteoporose of een spierscheurtje rond de gewrichtjes. Als de pijn niet van een specifieke plaats komt, spreekt men van aspecifieke lumbago.

Bij lage rugpijn is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts of een kinesitherapeut. Hij of zij kan de oorzaak achterhalen. De behandeling voor aspecifieke of specifieke lumbago is in grote lijnen hetzelfde. Als je lang blijft rondlopen met de lage rugproblemen, dan kunnen de klachten verergeren. Snel handelen is dus de boodschap.

Lumbago is een overbelasting van de spieren en heeft als voornaamste oorzaak een facetarthropathie (de gewrichtjes tussen 2 wervels zijn dan verplaatst).

Lumbago-behandeling-625x375
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Door voldoende te bewegen, kan je al heel wat klachten voorkomen. Goed getrainde buik- en rugspieren beschermen de rug tegen overbelasting. Neem steeds een goede houding aan (rechte rug, schouders naar achter). Gebruik ook goed de benen bij het tillen in plaats van je rug. Een goed bed en een goede matras kunnen lumbago voorkomen en de rugspieren maximaal laten uitrusten tijdens de slaap.

 
ACUTE RUGPIJN

Bij een acute of plots opkomende rugpijn kan je een pijnstiller en spierontspanner innemen. Vraag zeker raad aan de huisarts welke medicatie het best is voor jou (rekening houdend met bijwerkingen en doseringen).

Het is belangrijk dat je actief en in beweging blijft, maar wel binnen de pijngrens. Bij een acute fase moet je zeker het vooroverbuigen en tillen vermijden

De rug warm houden, is goed voor de doorbloeding van de spieren. Een warm bad of een warm kersenpitkussentje kan relaxerend werken voor de spieren en ook de pijn dempen. Vaak gaan de klachten vanzelf over en zijn bovenstaande tips voldoende.

 
CHRONISCHE RUGPIJN

Als de lumbago langer dan 3 maanden aanhoudt, is het belangrijk om naar de huisarts en/of specialist te gaan. Meestal is de oorzaak van de pijn niet te achterhalen, dus zijn scans en RX vaak overbodig.

Een kinesitherapeut kan de pijn verminderen door massages en mobilisaties van de wervelkolom en het bekken uit te voeren. Hij/zij kan rugsparende oefeningen aanleren en een programma geven om de buik- en rugspieren te trainen (rugscholing). Sterke spieren rond de wervelkolom beschermen namelijk je rug tegen lumbago en andere rugaandoeningen. Rugscholing is dus preventief (voorkomend) en curatief (genezend) van belang.

Warmtetherapie blijft aanbevolen.

Langdurige medicatie-inname kan leiden tot gewenning en wordt afgeraden. Een steunverband of korset kan helpen bij een pijnopstoot. Het houdt de rug warm en geeft extra steun. Op lange termijn kan het de rugspieren verzwakken, vandaar dat langdurig gebruik niet aan te raden is. Het dragen van een verband is nuttig bij een acute opstoot van pijn (pijnstillend) en bij ongewone inspanningen of houdingen (bv. tuinieren).

Sommige artsen geven injecties in de ruggewrichten, ook wel epidurale genoemd. Dit kan een tijdelijke oplossing zijn en werkt enkele maanden.

Zowel in een acute als in een chronische fase zijn een goed hoofdkussen en een goede lattenbodem en matras, die de anatomisch correcte ondersteuning bieden, belangrijk, want zij zorgen voor optimale rust- en slaapcondities en helpen het genezingsproces te versnellen.

01-2017-Dorsoo-Logo-positief

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.